Sunday Quiz With Quizmaster Manas Nayak

0
Reading Time: 3 minutes

If you are regularly following Odishabytes, you will be able to answer most of the questions from the “Sunday Quiz” easily.

There won”t be any Prize Money this edition onward, however the Quiz will continue. Keep enhancing your Knowledge & test your Current Affairs Quotient.

All participants will certainly get a Free E-Book which will be a compilation of all edition questions,at the end of the year 2019.

If you are preparing for any competitive examinations like Banking, Law(CLAT), IAS, OAS, and other MBA examinations, this practice will help you a lot to do well in your exams while dealing with GK paper questions.

Here are the questions of this Edition of “Sunday Quiz”.Do send your answers by 7th Dec 2019,11pm at [email protected]

#KeepQuizzing #KeepLearning

1. Who is chosen for Eklabya Award 2019?

2. Who created history by becoming the first boy from Odisha to win an ITF singles title at World Junior Ranking Tennis Tournament?

3.This Odia homoeopathic doctor from Berhampur fought his 33rd Election as an independent candidate in 2019. He may have faced defeat many times over but his spirit is undefeated. He has contested Lok Sabha, Assembly and Rajya Sabha polls as an independent since 1962. All 33 times, he lost his deposit. Among his political ‘rivals’ have been none other than Biju Patnaik and PV Narasimha Rao in the past. Identify him.

4.She was conferred the Sahitya Bharati Samman for translating the novel “Lajja” to Odia.Her father, Kalindi Charan Panigrahi was a Padma Bhushan awardee.
Identify her.

5.Which is the only temple in Odisha whose sculptures depict only the tales from Panchatantra?

6.Who had written this book “My Journey: A Tale of Two Births”?

7.This art form lireally means “binding the wires’’.This highly skilled art form is more than 500 years old and is traditionally done by local artisans
on the Eastern shores of Odisha.

8.This sweet is offered to Baladevjew, and originated in the Baladevjew Temple of Kendrapara. It is one of the Chapana bhoga of Jagannath temple?Identify.

9.Lord Jagannath offers rasgulla to his disgruntled consort Goddess Laxmi on his return from a nine-day-long Rath Yatra.
That day is now marked by Odias as Rasagola Dibasa (Day) every year.What is this festival knows as?

10.Who had written “Bande Utkala Janani”?

Last Edition Answers:

1.Which Techno-Entrepreneur is the contributor of the recently launched “Mo School” mobile app?
Ans:Amarendra Sahoo

2.Who from Odisha has featured in the TIME 100 Next, a list of rising stars who are shaping the future of business,
entertainment, sports, politics, health, science and activism?
Ans:Dutee Chand

3.Connect Dutee Chand,Senior IPS Officer Satya Narayan Pradhan & Achyuta Samanta of Odisha?
Ans:These are the three people featured in KBC Karmaveer Series Episodes 2019

4.Which is the first Odia feature film to be featured on Amazon Prime World Wide?
Ans:Tulasi Apa

5.Which senior journalist resigned from the post of president of Delhi & Districts Cricket Association (DDCA),
citing his inability to continue amidst “various pulls and pressures” within the organisation?
Ans:Rajat Sharma

6.Who will be the Chief Guest At India’s Republic Day Celebrations Next Year?
Ans:Brazilian Prez Bolsonaro

7.Which Magsaysay Prize winner for Public Service in 1996, a reformer as the Chief Election Commissioner recently died?
Ans:T N Seshan

8.Which historical case judgement has come out on 9th Novemebr ending more than a century old dispute that has torn the social fabric of the nation?
Ans:Ayodhya Verdict

9.Who is the first Indian to claim a T20I hat-trick?
Ans:Deepak Chahar

10.Name the Travelogue by Puri Maharaja released by the CM Of Odisha recently?
Ans:The book, “Majestic Mara”, is based on Deb’s eight-day safari across Maasai Mara National Reserve in Kenya last year.

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.